SIKICI ŞEYLER

İllüstrasyon: Birkan Can Evirgen

NIKOLA TESLA (1856-1943) 

Tesla, New York’daki laboratuvarında yaptığı deneylerde bir kaç kilometreden hissedilen bir deprem yaratabilmiş sıra dışı bir mucittir.

• Yıllar önce kablosuz iletişimde, sadece sesin ya da yazının değil her türden görüntünün aktarılmasının mümkün olduğunu düşünebilen bir kişidir. 
• Dünyanın bütün iletişimini ve en önemlisi de enerji ihtiyacını kablosuz olarak atmosferden ve yerküreden yararlanarak sağlayabileceğini iddia etmiştir. 
• Uzaktan kumanda teknolojisini icat etmiş ve çok büyük kalabalıklar önünde müzesinde de görebileceğiniz ilk uzaktan kumandalı gemi maketini yüzdürmeyi başarmıştır. 
• Üzerinde çalıştığı ve sürekli olarak Hertz dalgalarından çok farklı ve çok çeşitli iletişimlere imkân sağlayan değişik dalga türleri üzerine çalışmıştır. 
• Milyonlarca voltluk elektrik akımlarının her tarafa sıçradığı bir odada sakince kitabını okuyabilecek kadar egemendir elektriğe...

Tesla 10 yaşında liseye başlar. Çeşitli elektrik ve mekaniğe ait klasik bilimsel araçların maketlerin hocalar tarafından gösterildiği ve çalıştırıldığı zamanlar, Tesla’nın en çok ilgisini çeken anlardır. Ayrıca akıldan yaptığı çok hızlı hesaplamalarla profesörlerinin takdirini kazanmıştır.

Okulun ikinci yılında Tesla’nın en büyük hedefi hava basıncıyla sağlanabilecek sürekli bir hareket yaratabilmektir. Hava basıncını kullanarak bir silindirin sürekli rotasyonunu sağlamıştır. Bu sürekli hareket onu fazlasıyla sevindirmiş ve en çok istediği “uçuş makinesi”nin gücünü bu şekilde sağlayabileceğini düşünmüştür. Bu rotasyonu sağladıktan sonra eksiğinin sadece bu rotasyonla çırpacak kanatlar olduğu fikrine kapılır. Sonuç, vakumlu silindir tüpün içindeki hava basıncının ona dik açıyla etki eden dış hava basıncı yüzünden sızdırması ve kuvvetsiz rotasyona neden olmasıyla başarısız olmuştur. Tesla’nın akıllara durgunluk veren tasarılarından biri mektup ve paketlerin denizaltına yerleştirilecek tüplerle su basıncı kullanılarak iletilmesini sağlayacak olan projesi, çok daha hayali olan diğeriyse, ekvatorun etrafına dünyaya bağlı olmadan kendiliğinden hareket eden bir halkanın inşa edilmesi ve bu halkaya istenildiği zaman dünyadan ulaşılarak, dünyanın kendi etrafında dönüşü sayesinde, trenlerin hiçbir zaman ulaşamayacağı saatte binlerce kilometre yol alınabilmesinin sağlanması. Bunun komik bir düşünce olduğunu otobiyografisinde Tesla da belirtir ama kendisinden daha kaçık ve komik bir New Yorklu profesörden bahseder. Bu bilim adamı da atmosferdeki havayı çok sıcak olan bölgelerden ılıman olan bölgelere pompalamak niyetindedir ve bu amaç uğruna devasa büyüklükte bir araç bile yapılmıştır.

Gratz’daki okulda yapılan deneylerde ilk defa “Gramme Dinamo”yu görür. Bu dinamo bir jenaratör gibi çalışmakta ve tersine çevrildiğinde de bir elektrik motoru olmaktadır. Fakat çok fazla ses ve kıvılcım çıkaran verimsiz bir motor. Bunun üzerine düşündüğünde, kişinin bu motoru kıvılcımlar çıkartmasına sebep olan fırçaları kullanmadan yapabileceğini iddia eder. Profesörü derste Tesla’yı şöyle yanıtlar. “Bay Tesla büyük şeyler başarabilir ama kesinlikle bunu yapamayacaktır.” Tesla bunu yapmıştır!

Tesla, Edison ile tanışmasının hayatında unutulmaz bir an olduğunu söyler. Bilimsel bir eğitim görmemiş ve çocukluğunu bazı avantajlardan yoksun olarak geçirmiş bu harika adam onu hayrete düşürmüştür. Bu durumda olduğu halde çok şey başarmış biridir.

Tesla 1889’un sonlarına doğru Pitsburg’dan Newyork’daki laboratuvarına döner dönmez yüksek frekans makineleriyle ilgili çalışmalarına kaldığı yerden devam eder. Bu keşfedilmemiş alandaki yapım aşamasının problemleri çok yeni ve pek tuhaftır. İndükleme tipini, kusursuz sinüs dalgaları oluşturabilmekten uzak olduğu için reddeder. Sinüs dalgalarının rezonans için çok önemli olduğunu söyler. Nihayetinde, çalışmalarının sonucunda, farklı bir amaçla icad edilmiş de olsa, 1891 yılında bugün radyo, televizyon ve bilgisayar teknolojisi başta olmak üzere birçok elektronik ekipmanda kullanılan Tesla Bobini’ni keşfetmeyi başarır. Tesla Bobini, onun için yepyeni bir başlangıç demekti. Bütün yaşamı boyunca düşündüğü doğal enerjinin insanlık yararına kullanılması açısından çok önemli bir adım olmuştu. Bu alet sayesinde elektiriğin çok yüksek frekanslarda kablosuz olarak transferinin mümkün olacağını düşünüyordu. Ve kuracağı merkezlerle küçük bir kaynaktan yükselterek elde ettiği elektrik enerjisini kablosuz olarak dünyanın istediği yerindeki alıcılara ulaştırabilecekti.

Tesla’nın X ışınları ve röntgen cihaznı icat ettiği 1891 yılı, onun aynı zamanda Amerikan vatandaşlığına geçtiği tarihtir. Tesla’nın bu dönemdeki çalışmaları değerlendirildiğinde başka bir gerçek daha ortaya çıkmıştır: 1895 yılındaki icadıyla X ışınlarının mucidi olarak bilinen Wilhelm Röntgen üç yıl önce Tesla bu ışınlarla deneyler yapmış ve insan vücudunun iç kısımlarına ait başarılı resimler elde etmiştir.

Colarado’ya geldiğinde topraktan çarpılan insanlar ve insan yapımı şimşek oluşturan Tesla, dev büyüklüğe sahip bobinini kullanarak dünyadan bir iletken olarak yararlandığı ilk deneylerini yine burada gerçekleştirir. En önemli icadı denilebilecek “sabit karasal dalgaları” burada kullanmaya başlar. Deneyleri sırasında yerküreye elektrik verdiğinden, laboratuvarı çevresinde dolaşan insanların ayakları arasında elektrik sıçramaları meydana geldiği ve etraftaki çiftliklerde ayaklarındaki demir nallar yüzünden atların çılgına döndüğü anlatılmaktadır. Bu şehirdeki sonunu belki delice denilebilecek şekilde hazırlamış, şehrin ana jenaratörünün yanmasına sebep olmuştur. 1915 yılında ikisine, Edison ile birlikte, fizik dalında önerilen Nobel Ödülü’nü kabul etmemiştir. Maddi olarak çok büyük zorluk içinde olduğu halde şöyle demiştir: “Böylesi bir ödül bir insan için çok büyük imkânlar sağlayacaktır. Bin yıl boyunca daha birçok Nobel Ödülü kazananlar olacaktır. Ve benim, teknik literatürdeki adımı taşıyan 4 düzine kâğıdı dolduracak patentim var. Bunlardan sadece bir tanesini için bile, bundan sonra verilecek binlerce Nobel Ödülü’nün tümünü verebilirdim…” Sibirya’da yanan orman, patlayan Fransız gemisi ve Tesla’nın savaş teknolojileri 1915 yılında Tesla kablosuz enerji iletimiyle ilgili yaptığı açıklamalarla devam etmektedir. Bu teknolojinin aynı zamanda muazzam bir yok edici kuvveti de olabileceğini ara ara yaptığı açıklamalarda tekrarlamaktadır. Bu açıklamalar “Wardenclyff Projesi”ne desteğin çekilmesinden ve kendisini sübvanse edebilecek finansör bulamamasından kaynaklanmıştır. Tesla 1943 yılında 87 yaşında ölmüştür. O güne kadar, biri hariç, geçimi için Westinghouse da dahil olmak üzere zengin arkadaşlarının teklif ettiği hiç bir yardımı kabul etmemiştir. Öldüğünde yanında en sevdiği hayvanlar olan güvercinleri bulunmaktadır. Amerikan yüksek mahkemesinin kararı: Radyonun gerçek mucidi Tesla’dır.

Nikola Tesla’nın adı Amerikan kaynaklı kitaplardan silinmiş de olsa değeri kendi ülkesinde fazlasıyla bilnmektedir ve Belgrad’da adına bir müze kurulmuştur. Ayrıca Westinghouse Müzesi’nde kendi adına bir bölüm bulunmaktadır. Niagara Şelaleleri’ndeki su türbinlerinin orada da bir heykeli vardır. Ayrıca Amerikan adaletinin en yüksek karar mercii olan “supreme court” 1943 yılında, daha önceden Marconi karşısında kaybettiği buluşu olan radyonun, o güne değin hatalı bir biçimde Marconi’nin ismiyle anılmasını durduracak kararı vermiş ve radyonun icadının gerçek sahibinin Tesla olduğunu söylemiştir.

Daha fazla bilgi için: http://www.elektromania.net/

Derleyen: : İlknur Seda Bendeş

 İllüstrasyon: Birkan Can Evirgen
İllüstrasyon: Birkan Can Evirgen
• Nikola Tesla, 9 temmuz 1856 tarihinde doğmuştur, zamanının insanı değildir. • Edison üzerinde uğraştığı bilimsel sistemden kaynaklanan sorunların çözümü için Tesla’ya büyük bir ödül vadeder. Tesla problemi çözerek Edison’u büyük bir masraftan kurtarmış olsa bile, vaadedilen ödülü alamaz. Bu olay sonrasında Edison, laboratuvarından istifa eden Tesla’nın bilimsel kariyerini zedelemek için epeyce çaba sarfetmiştir. Tesla bugün az biliniyorsa, bunda Edison’un büyük payı vardır.İşte size mükemmel Google arama sonuçları: Tesla/17.700.000 - Edison/ 31.400.000

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın