SONSUZA KADAR KAÇAK

ANCAK HOLLYWOOD FİLMLERİNE ÖZGÜ BİR SENARYO

Tersten okunduğunda da anlamı değişmeyen kelimelerden biri olan kaçak, hem cazip, hem de çok tercih edilmeyen bir olaydır. Kaç, kaç nereye kadar? Ya da o kadar kaçmaya kimin gücü yeter, ilk başta son derece zevkli gibi gö- zükse de zaman içinde neden kaçtığını unutup tekrar kaç- man gerekebilir. Sorsanız herkes denemek ister, ama kaçaklık teklif etseniz kimse yanaşmaz. Ben de dâhil! Kaçak konusu Hollywood için güzel bir malzemedir. Ama her nedense bütün kaçak filmleri mutlu başlayıp, mutsuz noktalanır. Başkarakter ölürse de film Oskar’a aday olur.

Her dönem büyük ilgi gören kaçaklık, Hollywood filmlerine özgüdür sadece. Kaçak denince akla, Dr. Richard Kimble gelir. Tarih boyunca o kadar kaçak olmasına rağmen. Şu sıralar en favori kaçağımız ise, İnş. Yük. Müh. Michael  Scoffield’tir. Dünya ortalamasına baktığımız zaman, ülkemizde ise insan bazında kaçak sayımız siyasi gö-rüşlerden dolayı olanları saymazsak bir elin parmağını geçmez. Çoğu da vergi borcundan dolayı kaçmıştır. Ama asker kaçağı, okul kaçağı, pranga kaçağı, kaçak dövüşen, elektrik kaçağı, gaz kaçağı, su kaçağı, kaçak kazı, kap kaçak çoktur da…

Kaçaklığa herkes sevdalıdır ama gerçekte kimse kaçak olmayı istemez. İşte bu nedenledir ki kaçak temalı edebi eserler, filmler, diziler geniş kitlelerce takip edilirler. 19. yüzyılın önemli kaçağı Jan Valjean bayrağı ABD’ye devretmiş, Richard Kimble ise bayrağı Michael Scoffield’e teslim etmiştir. Sefiller romanın başkahramanı Jan Valjean, geçtiğimiz yüzyılın en ünlü edebi kaçağıdır. Dahası günümüzde kaçak denince akla gelen Dr. Kimble’da bu romanın Amerika’da geçen daha çağdaş versiyonudur. Sefiller ile The Fugitive’deki müfettişler, arasındaki isim benzerliği de son derece şaşırtıcıdır. Müfettiş Javer önce Jerard olmuş en son da Mahone olmuştur. Kaçak karakterler garip bir şekilde çok sayıda senaryoda yer almaktadır. Şahsi kanım Hollywood senaristlerini oluşturan dinin peygamberinin de yıllar öncesinde kaçak hayatı yaşamış olmasıdır. Örneğin Yıldız Savaşlarında Obi Wan Kenobi, Yoda. Yüzüklerin Efendisi’nde Gallum, gibi çok sayıda karakter bulmak mevcuttur. Ama işin ilginç yanı hiç mutlu bir kaçak profilinin olmamasıdır. Obi Wan, kaçtığı ile yüzleşince hayatını kaybetmiş, Yoda ise kaçak yaşamaktan kafayı çizmiştir. Gollum ise hepinizin malumu…

İşin ilginci kaçakların adı, mesleği, milleti değişmesine rağmen kaçmak ve kaçak olmayı istemek hiçbir zaman değişmeyen bir duygu. Zaman zaman hepimiz kaçmak isteriz, çoğu kez de neden kaçmakta olduğumuzu bilmeden…

Yazı: Havanik

sonsuza kadar kaçak

Her zamanki gibi, yazı planı oluşturuldu. Kaçak kelimesinden ne anladığım ve nasıl yorumlayabileceğim düşünüldü. www.imdb.com ‘a bakıldı. İnternette kaçak kelimesi arandı. “Ünlü Türk Kaçakları” aramasında ortaya hiç beklemediğim tarzda sonuçlara rastlandı. Yazı esnasında 2 bardak neskafe, 3 adet kavala kurabiyesi yendi. Kaçaklık Sicilim: Kaçaklığı da denemişliğim vardır. Bir dönem iyi bir okul kaçağıydım hatta. 21 günlük devamsızlık hakkımızı 20,5 gün olarak kullanırdık lisedeyken, hey gidi günler hey. En güzel ve hayatta en çok ders aldığım ve Birleşmiş Milletler’den neredeyse kaçaklık diplomamı almamı sağlayan hadise ise 2006 yılında alınan kararlar ve hatalar silsilesi sonucunda en son kendimi Güney Kıbrıs’ta bulmuştum.

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın