İTBİTAK’TAN TARİHİ BULUŞ. ŞEFTALİ DÜŞKÜNÜ GAZETECİLER YANDI.

İtalya’da basın mensuplarının yaptığı gösteriler, Amerikalı meslektaşlarınca da desteklendi. ABD’li gazeteciler Obama’ya seslenerek “Şeftali masumdur” dediler.

İtalya’daki Genom Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nda 5 yıldır yürütülen projenin sonuçları İTBİTAK tarafından kamuoyuna açıklandı. 6 Haziran 2009 tarihinde Amerika’nın en seçkin popüler bilim dergisi Amazing Science’ta yer alan makale dünya basınında da büyük yankı uyandırdı.

Suçluluk Duymuyorlar

Profesör Doktor Carlo Bruno imzasıyla yayımlanan makaleye göre şeftalide bulunan APR5n enzimi insan beynindeki hipocampus ve prefrontal sulcus bölgelerine etki ederek mantık dizgesinde bozuluma ve suçluluk duygusu kaybına yol açıyor.

Deneye 79 Gazeteci Katıldı

5 yıllık proje kapsamında şeftali seven 42 gazetecinin gönüllü olarak yer aldığı deneyler sonucunda şeftali seven gazetecilerin asparagas düşkünü oldukları saptandı. Kontrol grubu olarak deneyde yer alan ve hiç şeftali yemeyen 37 gazetecinin ise damardan enjekte edilen APR5n enzimi sayesinde kısa sürede Elvis Presley’in Sicilya’da kumarhane işlettiği ve 5. Dünya Savaşı’nın Papua Yeni Gine’nin zaferiyle sonuçlandığı gibi haberler yapmaya başladıkları gözlemlendi.

Ünlü Gazeteci Yalanladı

Amazing Science dergisinde yayımlanan makaleden sonra konuyla ilgili açıklama yapan La Gazetta della Chicita genel yayın yönetmeni Paulo Ferrero; İTBİTAK’ın bilimsel ölçütlerden giderek uzaklaştığını, partizanca atamalardan sonra kendisini hedef alan böylesi bir sözde araştırmanın ülkemizi dünyada küçük düşüreceğini” belirttikten sonra; “günde bir kilo şeftali yiyen bir gazeteci olarak alnının açık olduğunu, konuyu yargıya taşımaktan çekinmeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Meslek Odalarında İnfial

Konuyla ilgili olarak gazeteci örgütlerinin yaptığı açıklamada gazetecilerin şeref ve haysiyetiyle oynamaya kalkışanların mutlaka hak ettikleri cevabı alacakları belirtildi. Hiçbir basın mensubunun gerçekleri çarpıtmayacağını, gerçekleri kamuoyuna aktarmalarını engelleyecek bir gücün bulunmadığını söyleyen basın mensupları, tarafsız ve ilkeli haber anlayışından hiçbir zaman taviz vermediklerini ve bundan sonra da vermeyeceklerini belirttiler. Bursa Şeftali Üreticileri Birliği adına Metin Milli Kuşdili ise yaptığı açıklamayla İTBİTAK’ı kınayarak; “Şeftalinin zihin açıcı özelliğinin zaten bilindiğini, Bursa’da üretilen şeftalilerin tamamen doğal olduğunu ve hiçbir enzim içermesinin de mümkün olmadığını” vurguladı. Açıklamanın ardından topluca şeftali yiyen şeftali üreticileri olay çıkarmadan dağıldılar. İTBİTAK ise konuyla ilgili sessizliğini koruyor.

Haber: Hayriye Gülle – Fotoğraf: As Parajans

İtalya’da basın mensuplarının yaptığı gösteriler, Amerikalı meslektaşlarınca da desteklendi. ABD’li gazeteciler Obama’ya seslenerek “Şeftali masumdur” dediler.

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın